Bemutatkozás - Tanítsunk Magyarországért! mentorprogram

Bemutatkozás

A program célja a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása tanulmányaik sikeres elvégzéséhez, másrészt pedig a kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról, a magyar közösségek megerősítéséről szól a Tanítsunk Magyarországért program.

A cél érdekében 2018-ban Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Klebelsberg Központ (KK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) fogott össze.

A programban 2019. februártól kezdve a Debreceni Egyetem is részt vesz, koordinátorai Forisek Péter tanárképzési főigazgató és Molnár Dániel DÖK elnök.

A TM program elérhetősége: tmo_de@unideb.hu


A Tanítsunk Magyarországért 1 kurzus

A mentorok kiválasztása és képzése a Tanítsunk Magyarországért 1. (TM1) szabadon választható kurzus keretén belül történik. A kurzust 2 kredites és 0 kredites formában is fel lehet venni. A tematika és a követelmények tekintetében a két változat között nincs különbség, a 0 kredites változatot azoknak kínáljuk, akik nem kívánnak kreditet szerezni. A 2 kredites változat egyetemi szabadon felvehető kurzus, amely beleszámít az átlagba. A TM1 mentorkurzus és az azt lezáró TM mentortábor előfeltétele a TM2 mentorkurzusnak. A TM1 mentorkurzus nem jár ösztöndíjjal és ingyenes utazási kártyával.

A TM1 kurzusra jelentkezőket a program koordinátorai 20-22 fős csoportokba sorolják be egyetemi campusok és karok szerint. A csoportokat egy-egy TM1 oktató vezeti, az órákat tömbösítve tartják péntek-szombati napokon.

A TM1 oktatók egy online tájékoztató keretében ismertetik a kurzus tematikáját, követelményeit, a TM program céljait és általános tájékoztatást nyújtanak a mentorálással kapcsolatban. A kurzust felvett hallgatókat hozzárendeljük az egyes TM1 kurzusok elearning oldalaihoz. Azok, akik a neptunban leadják a kurzust, a tmo_de@unideb.hu címen jelezhetik, hogy töröljük őket az elearningből. A kurzus végén az oktató 2 óra személyes vagy online konzultációt biztosít. A kurzust a TM1 oktató által meghatározott módon zárják, gyakorlati jeggyel.

A TM1 kurzus lezárása a következő félév elején megrendezett mentortábor, ahol a TM2 mentorkurzusra jelentkező, TM1 kurzust elvégző hallgatók találkoznak leendő általános iskolai mentoráltjaikkal.


A Tanítsunk Magyarországért 2 kurzus

A Tanítsunk Magyarországért 2 (TM2) kurzusra csak a TM1 kurzust és a mentortábort teljesítő hallgatók jelentkezhetnek. A kurzust 2 kredites és 0 kredites formában is fel lehet venni. A követelmények tekintetében a két változat között nincs különbség, a 0 kredites változatot azoknak kínáljuk, akik nem kívánnak kreditet szerezni. A 2 kredites változat egyetemi szabadon felvehető kurzus, amely beleszámít az átlagba. A TM2 mentorkurzuson résztvevő, mentorálást végző hallgatók (mentorok) havi 35.000 Ft ösztöndíjat és havi 10.000 Ft költőpénzt kapnak az egyetemmel kötött mentorszerződés alapján. Ugyancsak kapnak egy meghatározott időszakra szóló ingyenes utazási kártyát, amellyel Magyarországon a MÁV teljes vonalain ingyen utazhatnak (a pótdíjakat, pl. IC helyjegy, fizetni kell), valamint a hajdú-bihar megyei, a borsod-abaúj-zemplén megyei és a szabolcs-szatmár-bereg megyei Volán helyközi járatait is ingyen vehetik igénybe. A kártya nem biztosít ingyenes debreceni helyi közlekedést.

A TM2 kurzust felvett mentorokat max. 15 fős csoportokba soroljuk be, amelyeket egy-egy TM2 oktató vezet, akikkel át tudják beszélni a mentorálás során felmerülő kérdéseket, problémákat és a jógyakorlatok csoportos megosztására is lehetőséget kapnak. A TM2 oktatók ellenőrzik is a mentorálásukat. A TM2 kurzust teljesítő mentorok heti 6 órát töltenek mentorálással a Debreceni Egyetem TM partneriskoláiban  A Debreceni Egyetem TM mentorkörzete Hajdú-Bihar Megye, más megyékben nem végzünk TM mentorálást.) A mentorálásba az utazási idő egy része beszámítható, Debrecen-céltelepülés vonatkozásában.

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 20. 10:30