Bemutatkozás - Tanítsunk Magyarországért! mentorprogram

Bemutatkozás

A program célja a kistelepülésen élő általános iskolások támogatása tanulmányaik sikeres elvégzéséhez, másrészt pedig a kölcsönös tanulásról, egymás támogatásáról, a magyar közösségek megerősítéséről szól a Tanítsunk Magyarországért program.

A cél érdekében 2018-ban Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Klebelsberg Központ (KK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) fogott össze.

A programban 2019. februártól kezdve a Debreceni Egyetem is részt vesz, koordinátorai Forisek Péter tanárképzési főigazgató és Molnár Dániel DÖK elnök.

A TM program elérhetősége: tmo_de@unideb.hu


A Tanítsunk Magyarországért 1 kurzus

A mentorok kiválasztása és képzése a Tanítsunk Magyarországért 1. (TM1) szabadon választható kurzus keretén belül történik. A kurzus 2 kredites, a szabadon választható tárgyak közé tartozik.  A TM1 mentorkurzus és az azt lezáró TM mentortábor előfeltétele a TM2 mentorkurzusnak. A TM1 mentorkurzus nem jár ösztöndíjjal és ingyenes utazási kártyával.

A TM1 kurzusok maximum 23 fővel indíthatók, egy kurzust online hirdetünk a nem debreceni székhelyű campusok hallgatóinak.

A TM1 oktatók egy online tájékoztató keretében ismertetik a kurzus tematikáját, követelményeit, a TM program céljait és általános tájékoztatást nyújtanak a mentorálással kapcsolatban. A kurzust felvett hallgatókat hozzárendeljük az egyes TM1 kurzusok elearning oldalaihoz. Azok, akik a neptunban leadják a kurzust, a tmo_de@unideb.hu címen jelezhetik, hogy töröljük őket az elearningből. A félév során tömbösítve. összesen 14x2 órát tartanak az oktatók, amelybe beletartozik a félévkezdő és félévzáró online konzultáció is. A kurzus végén az oktató 2 óra személyes vagy online konzultációt biztosít. A kurzust a TM1 oktató által meghatározott módon zárják, gyakorlati jeggyel.

A TM1 kurzus lezárása a következő félév elején megrendezett mentortábor, ahol a TM2 mentorkurzusra jelentkező, TM1 kurzust elvégző hallgatók találkoznak leendő általános iskolai mentoráltjaikkal.


A Tanítsunk Magyarországért 2 kurzus

A Tanítsunk Magyarországért 2 (TM2) kurzusra csak a TM1 kurzust és a mentortábort teljesítő hallgatók jelentkezhetnek. A TM2 kurzus is 2 kredites, szintén a szabadon választható tárgyak közé tartozik. A TM2 mentorkurzuson résztvevő, mentorálást végző hallgatók (mentorok) havi 35.000 Ft ösztöndíjat és a mentoráltjaik létszámától függően havi 10.000 Ft (1-4 mentorált), havi 15.000 Ft (5-8 mentorált), vagy havi 20.000 Ft (9 feletti mentorált) költőpénzt kapnak az egyetemmel kötött mentorszerződés alapján. A nappali tagozatos mentorok további 2.000 Ft támogatást kapnak a havi kedvezményes diák országbérlet megvásárlásához. A levelező tagozatos mentorok egy meghatározott időszakra szóló ingyenes utazási kártyát kapnak, amellyel Magyarországon a MÁV teljes vonalán ingyen utazhatnak (a pótdíjakat, pl. IC helyjegy, fizetni kell), valamint a hajdú-bihar megyei, a borsod-abaúj-zemplén megyei és a szabolcs-szatmár-bereg megyei Volán helyközi járatait is ingyen vehetik igénybe. A kártya nem biztosít ingyenes debreceni helyi közlekedést. A 14 év alatti mentoráltak a hatályos jogszabályok értelmében ingyen utazhatnak, a 14 évet betöltött mentoráltak szintén egy ingyenes utazási kártyát kapnak.

A TM2 kurzust felvett mentorokat max. 15 fős csoportokba soroljuk be, amelyeket egy-egy TM2 oktató vezet, akikkel át tudják beszélni a mentorálás során felmerülő kérdéseket, problémákat és a jógyakorlatok csoportos megosztására is lehetőséget kapnak. A TM2 oktatók ellenőrzik is a mentorálásukat. A TM2 kurzust teljesítő mentorok heti 6 órát töltenek mentorálással a Debreceni Egyetem TM partneriskoláiban  A Debreceni Egyetem TM mentorkörzete Hajdú-Bihar Megye, más megyékben nem végzünk TM mentorálást.) A mentorálásba az utazási idő egy része beszámítható, Debrecen-céltelepülés vonatkozásában.

Legutóbbi frissítés: 2024. 04. 26. 09:58