Felvételi tájékoztató

A konkrét szakok meghirdetéséről és a részletes felvételi követelményekről mindig a felvi.hu-n tájékozódjanak. A képzésekről részletes leírást a Felvételizőknek menüpont alatt talál.

 

Általános felvételi tájékoztató

Keretszámok

A felvételi tájékoztatóban általában alacsony keretszámok jelennek, sok esetben egy fő szerepel az adott szak mellett. Ez azonban csak technikai jellegű irányszám, mert az egyetem ún. kapacitásszámát nem léphetjük túl. Ez a felső határ a mi egyetemünk esetében a tanárképzésben ezer fő körül van. Mivel 300 szakot hirdetünk, ezért kell sok helyre alacsony létszámot beírnunk. Hangsúlyozzuk tehát: az előzetes alacsony keretszám nem szabad, hogy befolyásolja az Önök jelentkezését, mert annyi hallgatót veszünk fel, ahány az adott szakon átlépi az országos ponthatárt (ez szakonként változik, az országos felvételi adatszámok tükrében). A testnevelő tanár szak keretszámáról a testnevelési alkalmassági vizsga eredményei alapján döntenek.

Emelt szintű érettségi, mint követelmény:

Az alapelv: a tanár szakokon alapvetően ugyanaz a követelményrendszer érvényesül, mint a nem tanár (ún. diszciplináris BA/BSc) szakokon. A tanárszakos képzésben a két szakon általában összesen egy emelt szintű érettségi szükséges. A felvételi tájékoztatóban részletes útmutatást olvashatnak arra vonatkozóan, mely szakokra szükséges az emelt szintű érettségi.

[10 féléves] és [11 féléves] képzések hirdetése

Amennyiben az adott tanári szakképzettségből van általános iskolai és középiskolai tanárképzés is, akkor a közös három éves alapozó szakasz végén kell a hallgatónak eldönteni, hogy a két tanári szakképzettség mindegyikét általános iskolai tanárszakként, vagy középiskolai tanárszakként vagy egyet általános iskolai és egyet középiskolai tanárszakként kíván-e elvégezni. Éppen ezért a felvi.hu-n a minimális képzési idővel vannak meghirdetve a szakpárok, amely nem jelenti automatikusan azt, hogy a jelentkező csak a megjelölt képzési idő szerint végezheti tanulmányait.

Pályaalkalmassági és egészségügyi vizsgálat:

A tanárképzésre jelentkezőknek a felvételi eljárás keretében pályaalkalmassági vizsgálaton kell részt venniük. Amennyiben a jelentkező pályán levő pedagógus, akkor a pedagógus munkakörben történő foglalkoztatás igazolásának benyújtása mentesít a pályaalkalmassági vizsgálat alól. A jelentkezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy nincs olyan betegsége, amely akadályozná a felsőoktatási tanulmányainak folytatását, beleértve a köznevelési intézményben a tanulmányai során folytatandó egy éves szakmai gyakorlatát is. Tovább

Milyen ösztöndíjban részesülhetnek a tanárszakos hallgatók?

  • tanulmányi ösztöndíj, amelyet az Egyetemen szerzett érdemjegyek alapján kaphatnak,
  • szociális ösztöndíj, amelyet az arra rászorulók családi körülményeik alapján kaphatnak, vagy
  • a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program, amelynek keretében az egyetemi évek alatt havi 25,50 vagy 75 ezer forint ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíj mértéke a hallgatók szakjaitól (hiányszakma vagy sem) és a későbbi munkavállalás helyszínétől függ.

Frissítés dátuma: 2021.10.20.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.